Laddar Evenemang
Detta evenemang har redan ägt rum.

Filmen Up From the Streets – New Orleans: The City of Music berättar historien om jazzstaden New Orleans, med Terence Blanchard som ciceron.

Dokumentär om jazzstaden New Orleans. Guide på resan är Oscarsnominerade och sexfaldigt Grammy-vinnande jazztrumpetaren Terence Blanchard. Filmen berättar historien om hur musiken och olika kulturer i New Orleans blandades och kom att skapa en mycket distinkt uttrycksform.

Det finns gott om amerikanska städer med en rik musikhistoria. Memphis, Chicago, New York, Nashville, Seattle och Kansas City har alla bidragit till USA: s musikhistoria. Men bara en kan hävda att den är födelseplatsen för jazz och blues. Tack vare stadens djupa, ofta trassliga och uppblandade rötter har det gjorts många kvalitetsdokumentärer om New Orleans musik. Detta är utan tvekan den bästa.

Med början i jazz genom blues, gospel, rock and roll, funk och slutligen hiphop, är historien om New Orleans musik komplex och mångfacetterad. Det blir problematiskt att försöka skapa ett komplett porträtt av stadens soundtrack och hur det uppstod på grund av sociala förhållanden, som går tillbaka till slaveriets dagar. Denna skickligt utformade dokumentär förklarar de viktigaste faktorerna, både musikaliska och andra, som sammansmälte och blev det livaktiga New Orleans-soundet. Och filmen gör det med förvånande lätthet.

Filmen tog tre år att spela in, och är uppenbarligen en kärlekshandling från verkställande producenten och värden/musikern Terence Blanchard, som tillsammans med regissören Michael Murphy har skapat ett livligt, detaljerat kärleksbrev till The Big Easy. Äldre stillbilder blandas med korta, kraftfulla intervjuer (de flesta från Murphys egna arkiv från tre decennier) med välformulerade historiker och musiker som både skapar New Orleans-musik (Neville Brothers, Irma Thomas, Dr. John, Allan Toussaint, Harry Connick Jr) och har påverkats av den (Sting, Robert Plant, Bonnie Raitt, Keith Richards). Allt redigerat till en balanserad, pedagogisk, mestadels glädjefylld och framför allt musikalisk film, lika anslående att se på som den är att lyssna till. Man behöver inte känna till eller ens njuta av stadens musik för att uppskatta den omsorg och den tid som lagts på att skapa detta närmast förtrollande dokument.

Den omfattande och ofta färgstarka berättelsen spårar stadens utveckling från tiden innan slaveriet genom medborgarrättsrörelsen till och med aktuella händelser som orkanen Katrina, vilket visar hur sociala omvälvningar införlivats i New Orleans konstnärliga väv. Vi får veta hur kubanska, afrikanska och tropiska rytmer arbetades in i den musikaliska strukturen, när filmen beskriver stadens koppling till blåsorkestrar, storband, jamband och en hel del klassisk rock and roll. Den förklarar processen och miljön där ikoner som Louis Armstrong och Little Richard (som spelade in sina tidiga hits där) skapade sin konst, och som har blivit en integrerad aspekt av inte bara staden utan berättelsen om Amerika.

Filmen är en anmärkningsvärd prestation. Även om bristen på hela låtar – de flesta konsertupptagningar visas i förkortade klipp – kan tyckas vara ett hinder, är det ett nödvändigt utelämnande för att berätta sagan om denna unika amerikanska stad på rimlig tid. Dokumentärens övergripande positiva ton bortser från den höga mordfrekvensen, som ofta är förknippad med New Orleans, en gång ansedd som en av de farligare städerna i deltstaten.

Hur som helst, alla som till och med är marginellt intresserade av källan till de livsviktiga och inflytelserika sound som bara kunde ha uppstått i ”staden som tiden glömde” kommer att uppskatta detta extraordinära projekt.

Kort sagt, Up From the Streets är ett måste

MEDVERKANDE:Terence Blanchard, Harry Connick Jr, Branford Marsalis, Wynton Marsalis, Jason Marsalis, Art Neville, Aaron Neville, Robert Plant, Bonnie Raitt, Keith Richards, Sting

Till toppen