Van Gogh – of Wheat Fields and Clouded Skies

Laddar Evenemang
Detta evenemang har redan ägt rum.

En ny dokumentärfilm om Van Gogh som ger en exklusiv inblick i Kröller-Müllermuseets underbara samlingar. Van Gogh – of Wheat Fields and Clouded Skies visas på Folkets Hus och Parkers biografer från den 11 februari.

I början av 1900-talet köpte Helene Kröller-Müller nästan 300 av hans verk, både målningar och teckningar. Samlingen är idag ett enastående Van Gogh-museum.

I filmen får vi se den holländske konstnären betraktad genom världens främsta Van Gogh-samlares ögon.  Vi får höra en rad ledande experter berättar insiktsfullt om konstnärens förberedelser, teknik och stil.

En ny titt på den holländske konstnären, genom arvet från den största privatsamlaren av Van Goghs konst: Helene Kröller-Müller (1869-1939), som i Van Goghs andliga plågor såg något av sig själv. I början av 1900-talet köpte hon nästan 300 av hans verk, bl a målningar och teckningar.

I filmen får vi uppleva de ovärderliga konstnärliga skatterna och den spännande, naturalistiska arkitektoniska skönheten hos Kröller-Müller-museet, som ligger i den stora De Hoge Weluge-parken. Filmen berättar om den plågade konstnären, sedd genom hans bror Theos brev, och visar också upp de platser där Van Gogh bodde och som han besökte, från Paris till Provence.

Utgångspunkten för historien om samlingarna och den brinnande passionen för konst som ledde till dem är en enastående utställning om Van Gogh. ”Bland vetefält och molniga skyar” i Basilica Palladiana i Vicenza, där man samlat 40 målningar och 85 teckningar från Kröller-Müller-museet i Otterlo, Holland.

Det här är en utställning som inte bara berättar om Van Goghs konst och hans geni, utan också låter oss förstå vikten av hans teckningar som en del av hans konstnärliga teknik. Hans till synes instinktiva ”au premier coup”-dukar var resultatet av långa förberedande studier, inte skisser utan egna konstverk i sig, där det brutna flödet av linjer som kännetecknar stilen i hans målningar redan finns på plats.

Bland ciceronerna återfinns Van Gogh-experterna Leo Jansen och Sjraar van Heugten, Eva Rovers (som skrivit Helene Kröller-Müllers biografi) och chefen Lisette Pelsers.

  • Kröller-Müller Museum i nationalparken Hoge Veluwe är ett konstmuseum i Otterlo, Ede kommun i östra Nederländerna. Museet har den näst största samlingen målningar av Vincent van Gogh efter Van Gogh-museet i Amsterdam. I samlingarna finns även framstående verk av Piet Mondrian, Georges-Pierre Seurat, Odilon Redon, George Braque, Paul Gauguin, Lucas Cranach[förtydliga], James Ensor, Juan Gris och Pablo Picasso. Museet har fått sitt namn efter konstsamlaren Helene Kröller-Müller, som var en av de första som började samla verk av Vincent Van Gogh. Hon donerade 1935 hela samlingen till den nederländska staten. Museet, som ritades av Henry van de Velde, öppnade 1938. År 1961 tillkom skulpturparken och 1977 en ny utställningsflygel, ritad av Wim Quist. Kröller-Müller Museum är också känd för sin 300 000 kvadratmeter stora skulpturpark med en fin samling modern och samtida skulptur. Samlingen innehåller verk av bland annat Auguste Rodin, Henry Moore, Barbara Hepworth, Jean Dubuffet, Sol LeWitt, Richard Serra och Claes Oldenburg.